DGA pensioen in eigen beheer gaat op de schop

01 jul 2015
DGA pensioen in eigen beheer gaat op de schop

Veel DGA’s (Directeur Groot Aandeelhouders) bouwen hun pensioen in de eigen B.V. op, het zogenaamde pensioen in eigen beheer. De regels rondom dit pensioen zijn dusdanig ingewikkeld dat een gemiddelde DGA met pensioen in eigen beheer het niet meer kan volgen. Een net zo grote groep DGA’s ziet er maar vanaf. Dit is geen wenselijke situatie.

Mede hierom wilde de Staatssecretaris van Financiën de regels rondom het pensioen in eigen beheer veranderen, vereenvoudigen. Op 1 juli 2015 stuurde Staatssecretaris Wiebes de langverwachte brief met oplossingsrichtingen voor het pensioen in eigen beheer naar de Tweede Kamer. De staatssecretaris komt met twee varianten: de ‘oudedagsbestemmingsreserve’ (obr) en ‘oudedagssparen in eigen beheer’. De voorkeur van Wiebes gaat uit naar het oudedagssparen. Daarmee worden volgens hem de meeste knelpunten weggenomen.

De staatssecretaris wil dat er op 1 januari 2016 een alternatief is voor het huidige pensioen in eigen beheer. Met de twee nieuwe varianten verdwijnen er een aantal knelpunten. Maar er blijven ook nog veel vragen onbeantwoord. Zo lijken beide oplossingen voorbij te gaan aan het uiteindelijke doel van pensioenopbouw in eigen beheer, namelijk: het opbouwen van een toekomstvoorziening.

Graag informeren wij u als DGA in een persoonlijk gesprek over de nieuwe keuze mogelijkheden met betrekking tot de pensioenopbouw in eigen beheer.