Zullen we afspreken dat u nooit wat zal overkomen?

Indien u zeker weet dat u gezond blijft en nooit wat zal overkomen, hoeft u als ondernemer niets te regelen. Dat klinkt goed en de meeste ondernemers regelen vaak ook niets. Blijkbaar worden ondernemers niet arbeidsongeschikt, komen nooit voortijdig te overlijden en hebben altijd een bedrijf waarvan de waarde voldoende is om als pensioenvoorziening te dienen. Ook onderzoeken tonen dit aan. Zo denkt bijvoorbeeld 98% van de ondernemers, dat hem of haar niets zal gebeuren. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Laten we in dit artikel eens inzoomen op het risico van arbeidsongeschiktheid. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet erg populair onder ondernemers. De oorzaak daarvan ligt veelal in de vaak hoge premie die daar voor betaald moet worden. Maar kan een ondernemer zonder deze verzekering? Hebben alle ondernemers dan genoeg spaargeld om op terug te vallen? Enkele cijfers op een rij:

  • 22% van alle ondernemers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten;
  • 30% heeft genoeg spaargeld om een jaar lang van te leven;
  • 20% heeft helemaal geen spaargeld.

Geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en soms ook geen spaargeld. Hebben deze ondernemers dan misschien een andere bron van inkomsten? Bijvoorbeeld een partner die voldoende verdient om samen goed van te leven? Of een andere baan waar ze geld mee verdienen? Vaak niet:

  • 48% van alle ondernemers is volledig afhankelijk van het inkomen uit de eigen onderneming;
  • 1 op de 10 heeft een inkomen uit een tweede baan;
  • 31% kan terugvallen op het inkomen van zijn of haar partner.

Helaas kan iedereen arbeidsongeschikt raken. Oók ondernemers. En het gebeurt vaker dan mensen denken:

  • 12% van alle ondernemers raakt langdurig arbeidsongeschikt;
  • 10% is in de afgelopen 2 jaar arbeidsongeschikt geweest;
  • de gemiddelde duur van arbeidsongeschiktheid is 5 jaar en 4 maanden;
  • vrouwen hebben 54% kan op arbeidsongeschiktheid;
  • voor mannen ligt dit percentage op 43%.

Ten slotte nog een veelvoorkomend misverstand: alleen mensen met een lichamelijk zwaar beroep, hebben een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig. Uit cijfers blijkt wel, dat ondernemers in de industrie en bouw het vaakst een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben. En ondernemers in de zakelijke dienstverlening, horeca, cultuur en persoonlijke verzorging het minst. Maar of dat terecht is? Niet echt. De aandoeningen die namelijk het vaakst tot arbeidsongeschiktheid leiden, zijn:

  • burn-out;
  • klachten aan het bewegingsapparaat (pijn in rug, nek en schouders);
  • hart- en vaatziekten.

En bovengenoemde klachten, dat kan iedereen overkomen, ook ondernemers met alleen een kantoorbaan.

Inzicht

Indien u niet kunt garanderen dat u altijd gezond blijft en u nooit wat zal overkomen, is ons advies om te beginnen bij het verkrijgen van inzicht. Inzicht geeft namelijk rust, ook als het niet (altijd) goed geregeld is. Hiertoe kunt u bijvoorbeeld De PensioenPartners vragen om u daarbij te helpen middels het opstellen van een financieel plan. Naast het risico van arbeidsongeschiktheid, heeft u met dit financiële plan tevens inzicht in het risico van bijvoorbeeld overlijden en wordt uw pensioensituatie in kaart gebracht.

Een goed financieel plan kost geld. Een investering die naar onze mening hoort bij goed ondernemerschap. Maar met een goed financieel plan bent u ook voorbereid op deze eventuele risico’s. Mochten die risico’s zich voordoen, dan hebben de kosten voor het financiële plan zich snel terugverdiend.

Bron: Aegon, artikel ‘Wat is de kans op arbeidsongeschiktheid?’